Poradna Dell Inspiron SE 7720 N-7720-N2-701

Autor: | Vloženo: 24.09.2012 000 14:11 | Témata: Poradna Dell Inspiron SE 7720 N-7720-N2-701

Přístup k chlazení

Rád bych se zeptal, jak je kontruované chlazení, jaký je k němu přístup a obecně přístup do útrob notebooku. Případně jestli mi někdo může dodat foto otevřeného notebooku. Zajímají mě ty servisní činnosti jako právě čištění chladiče, výměna disků atd.
Děkuji za odpovědi, Novotný

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    24. září 2012

    osobne si myslim, ze budete kazdemu u prdele a zadne foto nedostanete.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Miroslav Novotný

      24. září 2012 - Miroslav Novotný

      Tak to je fajn, že alespoň někdo odpověděl. Holt je pomoženo tomu, kdo si pomůže sám:
      http://i.imgur.com/J9Zuu.jpg

      Předpokládám, že s modifikovaným vBIOSem také nikdo nemá zkušenosti, co?


    • Anonymní uživatel

      4. října 2012 - Anonymní uživatel

      A jste si jistý, že jde opravdu o tento notebook? V recenzi na notebookcheck vypadá spodní kryt úplně jinak.


    • Miroslav Novotný

      4. října 2012 - Miroslav Novotný

      Zřejmě jsem se překlikl. Toto je Fujitsu Lifebooh NH532, můj současný kandidát č. 1. Dell vypadá takto:
      http://imageshack.us...


    • Anonymní uživatel

      4. října 2012 - Anonymní uživatel

      Ano, to už je správné foto. K větráku se zde bohužel nedá normálně dostat...


    • Miroslav Novotný

      4. října 2012 - Miroslav Novotný

      Jo, jo. Už jsem ho pomalu ale jistě vyloučil z výběru.


    • Anonymní uživatel

      4. října 2012 - Anonymní uživatel

      http://tharo.ts2.cz...


    • Miroslav Novotný

      4. října 2012 - Miroslav Novotný

      Ty jo, perfektní. Díky za foto. Takže jak jsem předpokládal. Klávesnice a šasi kolem ní pryč a jelikož tam vidím šroubek u ventilátoru, tak ten půjde vyndat bez nutnosti demontáže desky.

      Jinak vzhledem ke konfiguraci, ceně a přístupu k chlazení se mi zdá jako lepší volba ještě tohleto MSI:

      http://www.czc.cz...

      tady foto k chlazení:
      http://imageshack.us...
      U verze s GT 660M je to chlazení ještě mohutnější. Akorát zbytečný mínus je, že druhej disk je jedině přes mSATA.


    • Anonymní uživatel

      5. října 2012 - Anonymní uživatel

      U MSI by som riskoval iba najvyššiu radu GT, na nižšie rady bolo v minulosti pomerne veľa reklamácii na fóre, kde som radil s nákupom notebookov.

      Recenziu na tento výtvor od MSI máš tu, pravdepodobne to od kúpy odradí najlepšie http://www.notebookcheck.net...

      Keď chceš nejaké alternatívy pozri si sekciu cena/výkon - multimédia a hranie hier v tomto vlákne na fóre o notebookoch.
      http://notebooky-forum.notebook.cz...

      Nájdeš tam aj odkaz na recenziu pre Dell Inspiron SE 7720...


    • Miroslav Novotný

      5. října 2012 - Miroslav Novotný

      Díky za reakci. Já to všechno četl, na vše jsem koukal. Mám poměrně specifické požadavky. Vždycky jsem je měl a vždycky to pro mě byl problém :) Když jsem vybíral před čtyřmi roky, tak jsem oželel hry a koupil HP Compaq 6530b peřdevším proto, že ve 14" nabízel rozlišení 1440x900, možnost použítí dockiny a měl super zpracování.
      Na rozlišení si zakládám. Vzhledem k tomu, že svoje HP chci nechat pro cestování a mít doma velký notebook, se kterými mám již své zkušenosti (Fujitsu Amilo Xa 1526 a Xi 2550), tak jsem se rozhodl pro velký notebook. Pro tentokrát chci alespoň nějakou grafickou kartu, ať si můžu alespoň něco zahrát. Nemusí to být žádný dělo. Proto se můj zrak zastavil na GT 640M, která by mé potřeby plně uspokojila.
      Když jsem vybíral, tak mimo onoho Dellu, od kterého mě odrazuje přístup k vnitřnostem a který mi celkově není sympatický a kromě MSI, od kterého mě odrazuje samotná značka MSI a dále absence levé WIN klávesy, kompletní lesklý povrch a pouze mSATA slot (mám SSD, 2,5" a rád bych ho využil) jsem se dostal k dalšímu Fujitsu. Jedná se o Lifebook NH532. FullHD LED display, Core i5 je jednoznačně mínus proti MSI, stejně tak grafická karta je jen 640LE (již jsem řešil možnosti přetaktování, sice si plně uvědomuji, že se jedná o notebookovou grafickou kartu s omezenými možnostmi chlazení, ale pár MHz asi nikomu nic neudělá :)) a co mě na něm láká především je perfektní přístup k vnitřnostem a hlavně ExpressCard slot, který v současnosti využívám pro zvukovou kartu. To pro mne dělá veliké plus proti MSI. To je sice výkonější, ale za cenu cca 25 000 Kč bych musel investovat ještě do mSATA SSD disku a USB zvukovky s podporou 5.1, protože předpokládám, že prostorový repro do jacků na notesu nepřipojím.

      Bohužel najít rozumnou recenzi nebo jakékoliv zkušenosti právě o mnou vybraném Fujitsu nemohu. Objevil jsem akorát švédské fórum, kde si ho uživatelé poměrně chválili:
      http://www.sweclockers.com...

      Pro fujitsu hovoří i zkušenost s předchozími výrobky. Xa 1526 i Xi 2550 byly perfektně zpracované. PRvní jmenovaný umřel na grafickou kartu, kdy došlo vlivem teplotních změn a přenášení k rozlepení jednotlivých vrstev PCB. Ještě jsem ho zprovoznil pomocí horkovzdušné pistole asi na tři měsíce, ale tím to haslo. Neberu to ale jako vadu výrobce, GeForce 7600 na tuto závadu pokud vím trpěli (spolu s dalšími, 8600 a některými ATI kartami) a tak to beru jako smůlu. Následně jsem zakoupil Xi 2550, který slouží dodne. Až na trochu vysvícený display s ním nemám jediný problém.

      Takže teď je otázka, jestli tomu věřit a potřetí vstoupit do stejný řeky :)


    • Anonymní uživatel

      5. října 2012 - Anonymní uživatel

      Kúpu neorecenzovaného multimediálneho notebooku by som neRIskoval...

      Keď chceš dobrý prístup k súčiastkam tak môžem doporužiť základný model 17" Elitebooku zo servisným panelom, ktorý odkrýva prístup k väčšine potrebných vecí vrátane chladenia.
      https://notebooky.heureka.sk...

      Zo Slovenska ho máš za 26K s dph a multimediálne notebooky v tejto cene sa mu kvalitou spracovania nemôžu rovnať ani omylom nakoľko sa jedná o pracovnú stanicu spĺňajúcu časť vojenských noriem na odolnosť. Taktiež na Elitebooky nieje problém po rokoch zháňať náhradné diely, čo u notebookov mimo pracovných strojov od Lenova, Dellu alebo HP býva problém.
      Záruka pokiaľ viem platí minimálne v rámci EU takže je jedno že ho kúpiš z SK...

      Grafický výkon tohto základného modelu ide neskôr zdvojnásobiť výmenou grafiky do MXM 3b slotu ktorý notebook používa.

      Nakoľko programy dokážu využiť profesionálnu grafiku, ktorá ale funguje stejne dobre aj na hranie (sám používam Quadro FX) pri práci s grafikou aj pre kompresiu videa, štvorjadro nieje nutné.

      S môjho pohľadu nič lepšie za tú cenu nezoženieš...


    • Miroslav Novotný

      5. října 2012 - Miroslav Novotný

      Díky, toho vše si jsem vědom, ale zde už mluvíme o trošičku jiné ceně, pokud budeme řešit nákup v ČR. Je mi dost divné, že u vás je cena natolik odlišná, neb v ČR je od cca 35 000 Kč.
      Každopádně máš pravdu, že pokud by zde platila dvouletá záruka a šla by uplatnit u autorizovaného servisního partnera, tak by to bylo zajímavé.


    • Miroslav Novotný

      5. října 2012 - Miroslav Novotný

      Jinak se mi ten přístup taky nezdá zrovna slavný:
      http://icrontic.com...

      A pokud to je alespoň z půlky taková "kvalitka" jako Pavilion asi za 40 000 Kč, kterej jsem měl teď na stolem, tak potom potěš :)
      Každopádně pravdou je, že na HP jsou díly sehnatelný a zároveň jsou dostupné i servisní manuály. Každopádně ceny u nás vypadají zcela jinak. A to se bavím o modelu se zcela jinou grafickou kartou, protože s tou atinou není k sehnání nikde...

      http://www.alza.cz...


    • Anonymní uživatel

      5. října 2012 - Anonymní uživatel

      Multimediálne-herné notebooky na stejnom základe ako pracovné stanice robil kedysi napr. Dell (XPS M1710 a Precision M90 boli z veľkej časti zhodné), ale pokiaľ viem, dnes to už nerobí nikdo s veľkých výrobcov...
      Dnešné pracovné stanice spĺňajú vojenské normy na odolnosť ako som už písal a u dnešných multimediálov niečo také nenajdeš, sú totiž stavané na kratší životný cyklus a väčšinou aj ich chladenie je dimenzované na menej výkonné komponenty (17" pracovné stanice zvládajú uchladiť aj najvýkonnejšie mobilné grafiky).

      Prístup ku chladeniu je dostatočný pre čistenie stlačeným vzduchom, ktorý sa predáva v plechovkách a dá sa tak čistiť bez nutnosti rozšrúbovať celú základňu, podľa mňa to stačí.

      Úprimne pochybujem, že za túto cenu zoženieš niečo lepšie spracované, za nižšie ceny oproti CZ ide v SK kúpiť notebooky pomerne často. Otázkou ostáva ako dlho momentálne ceny zostanú, pri uvedení sa najlacnejšie 17" Elitebooky dali zohnať v CZ za 29K, ale časom zdraželi asi kôli nedostatku konkurencie, nakoľko Ivy Bridge generácia Elitebookov v základnej konfigurácii je o pekných pár tisíc drahšia pritom výkonovo sa nejedná o veľký pokrok a Dell Precision M6700 začína v CZ s Dellom ponúkanou cenou za najnižší konfigurovateľný model niekde okolo 50K...

      Pokiaľ by si prekusol plastový notebook, ktorý ale má dobrý prístup k čisteniu a výkonné dvojokruhové chladenie http://www.notebookcheck.net... tak môžeš pozrieť Asus G75VW https://notebooky.heureka.sk...

      V prípade potreby prepastovania procesora a grafickej ho ale budeš stejne potrebovať rozobrať celý a tam sa preukáže výhoda celokovového notebooku ako HP Elitebook kde ani po viacnásobnom totálnom rozobratí nebude nič vrzať ako na plastových jednorázovkách.


    • Miroslav Novotný

      5. října 2012 - Miroslav Novotný

      Já jsem na tenhle ASUS koukal, ale u nás není k dostání. Jinak se mi moc líbil. To HP super, mám kontakt, který mi může HP notebooky sehnat docela levně, tak uvidíme, co se vyvrbí, ale přece jen to je už jiná cenová kategorie. Proti Lifebooku NH532 nebo Dellu 17R 7220 či i tomu MSI GE70, je to dost mastný. Ono 23-25 nebo 29 000 Kč když budu mít štěstí, není zrovna málo.
      O tom Dellu jsem našel dost. O MSI taky. Akorát k tomu Fujitsu nikde nic moc není. Zkusím něco zjistit přes servisáka ve firmě. Dělám v Siemensu a měli bychom mít jistý vazby na momentálně Fujitsu, tak uvidíme, jestli by byl ochoten udělat nějakou zajímavou cenu pro mě jako pro soukromníka. Potom by se moje názory na dané stroje taky asi pozměnily.
      Každopádně díky za mnoho cenných informací. Ještě se tě zeptám k tomu MXM modulu. Tam předpokládám bude nějaký standard, takže když si za dva roky řeknu, že chci lepší grafiku a bude dostupná v tomto provedení a nebude mít přehnaně vyšší TDP, tak jí tam prostě dám a pojede to? Nebude nějaký problém kolem BIOSu nebo tak něco?
      Nemám s tímto zkušenosti. Mám něco jako MXM v jednom Fujitsu, ale tam si moc nemůžu vybírat, je to proprietární platforma přímo od Fujitsu, takže je k dispozici Radeon HD2400 a Radeon HD2700, který mám. Tím to hasne :D


    • Anonymní uživatel

      5. října 2012 - Anonymní uživatel

      Do Elitebooku 8760w sa dáva aj 100W TDP Quadro FX 5010M a notebook to uchladil pri plnom zaťažení na 80 stupňov. Momentálne jednočipová grafika pre notebooky s vyšším TDP nieje.
      A najvýkonnejšie grafiky ďalších generácii zrejme stejne bude brzdiť procesor.
      Problémy s prehadzovaním niesu, môžeš tam osadiť dokonca aj herné grafiky ako napr. GeForce. Problém by bol len v prípade, že by si kúpil variantu s 30bitovým RGB LED displejom, ktorý ide len v kombinácii s profesionálnymi grafikami ktoré dokážu pracovať s 30bitovými farbami, čo teba ale trápiť nemusí nakoľko konfigurácie notebookov s týmito displejmi sú v inej cenovej hladine.

      Geforce GTX680M je teda asi to najvýkonnejšie o čom má zmysel uvažovať pre tento notebook v prípade skombinovania s štvorjadrovým procesorom.

      Na tvojom mieste by som sa skúsil informovať v SK obchodoch na ktoré som ti dal link pre Elitebook, niektoré SK obchody posielajú aj do zahraničia a colná daň sa v rámci EU neplatí, naviac zaplatíš tak len za dopravu notebooku, čo by aj tak malo byť do 500czk...


    • Miroslav Novotný

      5. října 2012 - Miroslav Novotný

      Super, díky za info. Porozmyslím, zjistím ceny, záruku a další. Už jsem rozhodil kontakty do podniku a známýmu přes HP. Času na to mám dost, tak chci vybrat dobře. Současný Compaq je perfektní a hodlám si ho nechat na nošení do práce, do školy, takže se kloním k tomu HP z důvodu právě kvality. Tenkrát jsem za svůj dával 25k a jede už čtyři roky bez problémů a prakticky nonstop. Odešla akorát čtečka paměťovek, kterou jsem si teď měnil.
      Ostatní co koupili HP ve stejný konfiguraci, ale nekupovali business class, tak šli kouřit. Baterky, disky, desky, kábly od displaye. No nekecám asi pět reklamací v okolí.
      A teď ten Pavilion. Drahej byl jak mrcha před rokem a je mrtvej. U EliteBooku bych se toho asi nebál.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.